Strona główna

 

Kuchnia japońska większości Polaków z pewnością kojarzy się z sushi. Jest to jednak nie tylko surowa ryba z kleistym ryżem zapakowana w algi. Sushi stało się symbolem Japonii ze względu na swoje walory smakowe, estetyczne oraz kulturowe. Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni uważają, że gotowanie posiłków jest zbędne i powinno trwać jak najkrócej. Według ich zasad danie powinno zostać przygotowane zaraz przed podaniem oraz pokrojone na niewielkie porcje.


 

Kuchnia japońska większości Polaków z pewnością kojarzy się z sushi. Jest to jednak nie tylko surowa ryba z kleistym ryżem zapakowana w algi. Sushi stało się symbolem Japonii ze względu na swoje walory smakowe, estetyczne oraz kulturowe. Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni uważają, że gotowanie posiłków jest zbędne i powinno trwać jak najkrócej. Według ich zasad danie powinno zostać przygotowane zaraz przed podaniem oraz pokrojone na niewielkie porcje.

Czy Wiesz Że Kuchnia Tajska...

to kuchnia, która posiada najostrzejsze potrawy świata. Papryka to jeden z głównych składników kuchni tajskiej, została przywieziona do Tajlandii przez Portugalczyków. Tajowie twierdzą, że to właśnie tajska papryka chilli jest najostrzejszą na świecie. Kuchnia tajska zaskakuje nas pod względem smakowym oraz wizualnym. Potrawy kuchni tajskiej przygotowywane są z mało popularnych w krajach europejskich składników. To w jaki sposób są łączone poszczególne produkty zaskakuje nawet największych smakoszy. Przykładem jest deser z bananów, mleka kokosowego, cukru oraz uwaga, soli. Ciekawą informacją jest to, iż Tajlandia jest czołowym eksporterem owoców kokosowych na świecie. Kokos wykorzystywany jest głównie do produkcji mleka kokosowego oraz oleju kokosowego. Te produkty używane są w wielu przepisach kuchni tajskiej. Największy wpływ na kuchnię tajską miała kuchnia chińska oraz indyjska. Interesujący jest fakt, iż w Tajlandii jada się widelcem oraz nożem, a nie pałeczkami, jak w innych azjatyckich krajach.

 



Kuchnia tajwańska.
Eksperymenty w kuchni, to coś, czego obawiamy się coraz mniej. Niewątpliwie jest to zasługą wielu programów kulinarnych, w których specjaliści od gotowania przekonują, że naśladowanie egzotycznych kuchni świata wcale nie jest takie trudne. Nie trzeba przecież całkowicie opanowywać zasad przygotowywania takich, czy innych egzotycznych potraw. Wystarczy połączyć to, co jemy na co dzień z nowymi przyprawami, a już efekt będzie zadowalający i zbliżony do oryginału. Odwagę w eksperymentach kuchennych daje nam też łatwy dostęp do składników i przypraw, których do tej pory nie znaliśmy. Jedne i drugie można kupić coraz częściej w polskich sklepach. W tym artykule przybliżę czytelnikom charakterystykę i potrawy kuchni tajwańskiej. Postaram się przekonać czytających, że tajwan kuchnia jest ciekawa i warta zainteresowania.